Κανονισμός Ανεξάρτητου Πρωταθλήματος Ερασιτεχνικής Καλαθοσφαίρισης: Back In the Game

1. ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Σε συνέχεια της επιτυχημένης περιόδου 2012-2014 του Πειραϊκού Τουρνουά Μπάσκετ, προκηρύσσεται η ίδρυση πρωταθλήματος και κυπέλλου μπάσκετ, ομάδων παλαιμάχων και αδεσμεύτων παικτών, με την επωνυμία «ΑΝΕΞAΡΤΗΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ: BACK IN THE GAME» (Εν συντομία ΑΠΕΚ – BIG ή BIG). Η έναρξη της διοργάνωσης θα γίνει τον Σεπτέμβριο 2016 ενώ η λήξη της τελικής φάσης των play-off θα γίνει το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2017.

2. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ισχύουν όλοι οι πιο πρόσφατοι κανονισμοί και διατάξεις του μπάσκετ που ισχύουν στην FIBA και που αφορούν σε χρόνους, διαστάσεις και ορισμούς. Μοναδική εξαίρεση από τους κανονισμούς είναι η παρουσία ενός διαιτητή στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος, αντί για δύο. Επίσης, επιπροσθέτως, υπάρχει ειδικός πειθαρχικός κανονισμός που περιγράφεται σε ξεχωριστή ενότητα παρακάτω.

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΘΛΗΤΗ

3.1 Μη Ενεργός Παίκτης

Δικαίωμα συμμετοχής στο BIG έχουν αθλητές και αθλήτριες άνω των 17 ετών (γεν. 1999 και προγενέστερα) που δεν αγωνίζονται, ή έχουν αγωνιστεί την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2017-2018) σε κάποιο από τα επίσημα πρωταθλήματα και τουρνουά της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ καθώς και των κατά τόπους ΕΣΚ.

 

 3.2 Πιστοποίηση Αθλητικής Ικανότητας.

Κάθε αθλητής του BIG πρέπει να είναι ιατρικά πιστοποιημένος πως μπορεί να συμμετέχει σε αθλητικές δραστηριότητες. Η πιστοποίηση κάθε αθλητή γίνεται με υπογραφή και σφραγίδα Ιατρού Καρδιολόγου ή Ειδικού παθολόγου στο πίσω μέρος του Ατομικού Δελτίου Συμμετοχής του. Η διοργάνωση μπορεί, για την διευκόλυνση των ομάδων, να μεριμνήσει για την διοργάνωση ομαδικής ιατρικής εξέτασης και πιστοποίησης. Αθλητής που δεν έχει λάβει ιατρική πιστοποίηση για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο δεν μπορεί να συμμετέχει στους αγώνες της διοργάνωσης.

 

3.3 Ανενεργός Παίκτης

Κάθε αθλητής που στο τέλος του δεύτερου γύρου της κανονικής περιόδου έχει συμμετάσχει σε λιγότερους από εννιά (9) αγώνες της ομάδας του καθίσταται ανενεργός και δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες της ομάδας αυτής στην επόμενη φάση της διοργάνωσης (Play Off, Final 4 κτλ.). Ενεργός καθίσταται ξανά, αν δηλωθεί από την ομάδα του, την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Αθλητές που εντάσσονται σε μια ομάδα κατά την μεταγραφική περίοδο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου καθίστανται ανενεργοί αν έχουν συμμετάσχει σε λιγότερους από έξι (6) αγώνες της ομάδας τους στο δεύτερο γύρο. 

Σημείωση: Από τον κανονισμό 3.3 μπορεί να εξαιρεθούν, κατά την κρίση της διοργάνωσης, αθλητές με αποδεδειγμένα κωλύματα συμμετοχής (πχ πρόβλημα υγείας-τραυματισμού, ή επαγγελματικές υποχρεώσεις εκτός έδρας) τα οποία δεν τους επέτρεψαν να πιάσουν τα παραπάνω όρια.

4. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στο BIG έχουν ομάδες αθλητών που εμπίπτουν στον παραπάνω κανόνα ενώ ειδικότερα:

4.1 Αριθμός παικτών

Κάθε ομάδα έχει δικαίωμα να δηλώσει τουλάχιστον 10 παίκτες και το πολύ μέχρι 17.

 

4.2 Εμφανίσεις-Χρώματα

Κάθε ομάδα πρέπει να έχει δύο ομοιόμορφα και αριθμημένα σετ εμφάνισης μπάσκετ (Σκούρο και Ανοικτό χρώμα) ή ένα σετ αριθμημένης και ομοιόμορφης εμφάνισης διπλής όψης. Η ποιότητα, το σχέδιο, τα χρώματα και η αρίθμηση των εμφανίσεων πρέπει να είναι ομοιόμορφη για κάθε αθλητή και να ακολουθεί το πρότυπο της FIBA (ελεύθερη αρίθμηση εμφανίσεων από 1-99). Κάθε ομάδα μπορεί στην εμφάνισή της να φέρει το σήμα της, το λογότυπο του χορηγού της, εάν υπάρχει, καθώς και το όνομα του κάθε αθλητή. Επίσης κάθε ομάδα δύναται να φέρει το λογότυπο της διοργάνωσης. Το τύπωμα του λογότυπου της διοργάνωσης γίνεται από την ίδια τη διοργάνωση χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Η νικήτρια ομάδα της διοργάνωσης BIG πρέπει την αγωνιστική περίοδο που έπεται της νίκης της να φέρει υποχρεωτικά στην εμφάνισή της το σήμα της διοργάνωσης.

 

4.3 Διαδικασία εγγραφής

Η εγγραφή των αθλητών μιας ομάδας γίνεται από τον αρχηγό της με την εξής διαδικασία:

 • Είσοδος στην ενότητα: «Εγγραφή».
 • Συμπλήρωση όλων των υποχρεωτικών πεδίων ανά παίκτη σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται.
 • Καταχώρηση ηλεκτρονικής φωτογραφίας ανά παίκτη (λήψη φωτογραφίας από το στήθος και πάνω με λευκό φόντο)
 • Καταχώρηση λογότυπου ομάδας

Με τα στοιχεία αυτά η διοργάνωση του BIG θα εκδώσει Ατομικό Δελτίο Συμμετοχής για κάθε αθλητή της ομάδας. Η συμμετοχή ενός αθλητή σε αγώνα θα επιτρέπεται μόνο με την προσκόμιση του παραπάνω δελτίου από τον αρχηγό της ομάδας στη γραμματεία του αγώνα. Για την παράδοση ατομικού δελτίου συμμετοχής στον αρχηγό της ομάδας απαιτείται, στην πρώτη μόνο συμμετοχή του αθλητή, επίδειξη επίσημου εγγράφου που πιστοποιεί την ταυτότητα του.

 

4.4 Μεταβολές στο δυναμικό μιας ομάδας

Για την αγωνιστική περίοδο 16-17 οι μεταβολές του δυναμικού των ομάδων θα μπορούν να γίνουν σε 2 στάδια:

Στάδιο Α': Κάθε ομάδα μπορεί να κάνει 2 προσθήκες στο τέλος του πρώτου γύρου της πρώτης φάσης των ομίλων (8 με 21 Δεκεμβρίου 2016).

Στάδιο Β': Κάθε ομάδα μπορεί να κάνει 2 προσθήκες/μετακινήσεις στο τέλος της πρώτης φάσης των ομίλων (2 με 15 Μαρτίου 2017).

Για τη συμμετοχή των νέων παικτών θα τηρηθούν όλοι οι κανονισμοί συμμετοχής που αφορούν σε εμφάνιση (σταθερός, και μη δηλωμένος σε άλλο παίκτη, αριθμός φανέλας-ομοιομορφία με τις υπόλοιπες εμφανίσεις), σε δικαίωμα συμμετοχής (δεν επιτρέπονται ενεργοί παίκτες της περιόδου 16-17) και αθλητική ικανότητα (ιατρική εξέταση και σφράγιση του δελτίου συμμετοχής). Δεν θα επιτρέπεται η συμμετοχή σε παίκτη που δεν πληροί όλους τους παραπάνω όρους συμμετοχής.

Για την έκδοση δελτίου συμμετοχής απαιτείται η αποστολή των στοιχείων του παίκτη (αριθμός φανέλας - ονοματεπώνυμο - ύψος - ημερομηνία γέννησης - αριθμός ταυτότητας - έγχρωμη φωτογραφία τύπου διαβατηρίου) στη διεύθυνση: contact@backinthegame.gr. Δεν θα γίνονται δεκτοί άλλοι τρόποι εγγραφής παίκτη.

Εκτός των χρονικών ορίων που ανακοινώθηκαν παραπάνω δεν θα επιτραπεί καμία άλλη μεταβολή στο δυναμικό των ομάδων.

Σημείωση: Σε περίπτωση αποδεδειγμένων εξαιρετικών συνθηκών (πχ. Μια ομάδα να έχει ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό τραυματισμών ή τραυματισμών σε μία και μόνο αγωνιστική θέση) η διοργάνωση μπορεί, κατ’ εξαίρεση και κατά την κρίση της, να επιτρέψει την αντικατάσταση ενός παίκτη στο δυναμικό μιας ομάδας έξω από τα χρονικά και ποσοτικά πλαίσια της παραγράφου αυτής.

5. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Οι αγώνες θα γίνονται σε μη εργάσιμες ημέρες ή/και ώρες. Το πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα ανά γήπεδο θα ανακοινωθεί συμπληρωματικά πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Το αγωνιστικό πρόγραμμα κάθε ομάδας θα καταρτίζεται με συνεργασία ανάμεσα στις ομάδες και τη διοργάνωση.

Το χρονοδιάγραμμα των γύρων και των τελικών του πρωταθλήματος έχει ως εξής:

 • Α’ Γύρος: Οκτώβριος 2016 - Ιανουάριος 2017
 • Β’ Γύρος: Φεβρουάριος 2017 - Απρίλιος 2017
 • Φάση των Play Off: Απρίλιος 2017 – Μάιος 2017
 • Final Four Τελικού BIG: Μάιος – Ιούνιος 2017

 Το χρονοδιάγραμμα των γύρων και των τελικών του κυπέλλου έχει ως εξής:

 • Α’ Γύρος (Φάση των 32): Σεπτέμβριος 2016
 • Β’ Γύρος (Φάση των 16): Ιανουάριος 2017
 • Γ' Γύρος (Φάση των 8): Μάρτιος 2017
 • Τελική φάση (Final Four Κυπέλλου BIG): Απρίλιος 2017

6. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

6.1 Συμμετοχή Ομάδων

Για την περίοδο 2016-2017 δικαίωμα συμμετοχής στο πρωτάθλημα έχουν 32 ομάδες.

 

6.2 Σύστημα διεξαγωγής

Α' φάση:

Ξεκινάμε με 4 ομίλους των 8 ομάδων - Σύνολο 32 ομάδες.
Θα γίνουν 14 παιχνίδια σε κάθε όμιλο. Η κάθε ομάδα θα παίξει 2 φορές με τις άλλες 7 ομάδες του ομίλου της.

Β' φάση:

Μετά το πέρας α' φάσης, γίνεται διαχωρισμός ως εξής:

οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-4 του κάθε ομίλου συνεχίζουν και παίζουν στο πρωτάθλημα BΙG Elite, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 5-8 του κάθε ομίλου συνεχίζουν στο πρωτάθλημα BIG League.

Οι 16 ομάδες του Elite και οι 16 ομάδες του League θα χωριστούν σε 2 ομίλους των 8 ομάδων (2 όμιλοι Elite, 2 όμιλοι League). Θα γίνουν 14 παιχνίδια σε κάθε όμιλο. Η κάθε ομάδα θα παίξει 2 φορές με τις άλλες 7 ομάδες του ομίλου της.

Οι 4 πρώτες κάθε ομίλου προκρίνoται στα playoffs της διοργάνωσης. 8 ομάδες στα playoffs του Elite και 8 ομάδες στα playoffs του League.

Γ' φάση: Playoffs

Στα playoffs γίνεται διασταύρωση των ομάδων ως εξής:

1-4 (1η α' ομίλου - 4η β' ομίλου)

2-3 (2η α' ομίλου - 3η β' ομίλου)

3-2 (3η α' ομίλου - 3η β' ομίλου)

4-1 (4η α' ομίλου - 1η β' ομίλου)

Προκρίνονται στο final4 οι 4 ομάδες που θα κάνουν 2 νίκες (best of 3 games).

 

Δ' φάση: Final 4

Στο final4 (και στο Elite και League) θα γίνουν 2 ημιτελικοί (τα ζευγάρια θα προκύψουν με κλήρωση) και οι νικητές θα αναμετρηθούν στον μεγάλο τελικό, από όπου θα προκύψει ο μεγάλος νικητής του BIG Elite καθώς και ο νικητής του BIG League

7. ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΟΜΑΔΩΝ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

7.1 Πρότυπο διεξαγωγής

Το Κύπελλο BIG θα διεξαχθεί στα πρότυπα knock out αγώνων ανάμεσα σε ζευγάρια ομάδων που θα προκύψουν από κλήρωση.

 

7.2 Συμμετοχή Ομάδων

Για την περίοδο 2016-2017 δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο BIG έχουν και οι 32 ομάδες που θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα.

 

7.3 Κατάταξη Ομάδων

Κυπελλούχος του BIG θα ανακηρυχθεί η ομάδα που θα νικήσει στον τελικό του Final Four του Κυπέλλου BIG.

8. ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ

Παρακάτω ακολουθεί ο ειδικός πειθαρχικός κανόνας της διοργάνωσης ο οποίος επιβάλλεται, αυτόματα και χωρίς δικαίωμα ένστασης, από τη διοργάνωση.

 • Παράπτωμα Π1

Αποβολή αθλητή λόγω συμπεριφοράς ή αντιαθλητικού παιχνιδιού (π.χ. Συμπλοκή με αντίπαλο ή Διαιτητή ή Κριτή, Αποβολή με 2 τεχνικές ποινές, Ανάρμοστη και Ανεξέλεγκτη συμπεριφορά).

Ποινή: Αποκλεισμός του αθλητή αυτού σε έναν από τους δύο επόμενους αγώνες της ομάδας του (αποφασίζει ο αρχηγός της ομάδας σε ποιόν).

Σημείωση: Αν το παράπτωμα συμβεί σε περίοδο Play Off ή Final 4, όπου κάθε ομάδα έχει μόνο αγώνα μπροστά της, η ποινή εκτίεται χωρίς επιλογή στον επόμενο αγώνα της ομάδας.

 • Παράπτωμα Π2

Δεύτερη αποβολή αθλητή λόγω συμπεριφοράς ή αντιαθλητικού παιχνιδιού.

Ποινή: Αποκλεισμός του αθλητή αυτού στους δύο επόμενους αγώνες της ομάδας του.

 • Παράπτωμα Π3

Τρίτη αποβολή αθλητή λόγω συμπεριφοράς ή αντιαθλητικού παιχνιδιού.

Ποινή: Αποβολή του αθλητή αυτού από το BIG.

 • Παράπτωμα Π4

Συμπλοκή μεταξύ ομάδων.

Ποινή: Μηδενισμός των ομάδων αυτών στον συγκεκριμένο αγώνα.

 • Παράπτωμα Π5

Μη προσέλευση ομάδας (5 παίκτες και άνω) σε αγώνα χωρίς έγκαιρη ενημέρωση (μια αγωνιστική νωρίτερα).

Ποινή: Επιβάρυνση της ομάδας αυτής με το χρηματικό κόστος συμμετοχής και των δύο ομάδων και μηδενισμός στον συγκεκριμένο αγώνα.

 • Παράπτωμα Π6

Χρησιμοποίηση αθλητή που δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό 3.

Ποινή: Αφαίρεση της μισής χρηματικής εγγύησης και μηδενισμός της ομάδας στον συγκεκριμένο αγώνα.

 • Παράπτωμα Π7

Επαναλαμβανόμενη χρησιμοποίηση αθλητή που δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό 3.

Ποινή: Αφαίρεση όλης της χρηματικής εγγύησης και αποβολή της ομάδας αυτής από το πρωτάθλημα.

 • Παράπτωμα Π8

Ηθελημένη φθορά / καταστροφή των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του γηπέδου.

Ποινή: Αφαίρεση μέρους ή όλης της χρηματικής εγγύησης για αποκατάσταση των φθορών και μια αγωνιστική αποκλεισμός του υπαίτιου/ των υπαίτιων αθλητών.

 • Παράπτωμα Π9

Απώλεια-Αφαίρεση αντικειμένων αξίας του γηπέδου.

Αφαίρεση μέρους ή όλης της χρηματικής εγγύησης (ισομερώς, και από τις δύο ομάδες που αγωνίστηκαν τελευταίες πριν την απώλεια) για την αποκατάστασή της.

 • Παράπτωμα Π10

Σκόπιμη Ήττα – Διακωμώδηση του αθλήματος.

Ποινή: Μηδενισμός της ομάδος στον συγκεκριμένο αγώνα.

 • Παράπτωμα Π11

Προσέλευση παίκτη στον αγώνα χωρίς την εμφάνιση της ομάδας.

Ποινή: Αποκλεισμός του παίκτη από το συγκεκριμένο αγώνα.

 • Παράπτωμα Π12

Προσέλευση ομάδας στον αγώνα χωρίς ομοιόμορφες εμφανίσεις.

Ποινή: Επιβάρυνση της ομάδας με το χρηματικό κόστος συμμετοχής και των δύο ομάδων και μηδενισμός στον συγκεκριμένο αγώνα.

 • Παράπτωμα Π13

Μη δήλωση ατομικού δελτίου συμμετοχής παίκτη στην γραμματεία πριν την έναρξη του αγώνα.

Ποινή: Αποκλεισμός του παίκτη στο συγκεκριμένο αγώνα.

 • Παράπτωμα Π14

Προσέλευση ομάδας χωρίς ατομικά δελτία συμμετοχής.

Ποινή: Επιβάρυνση της ομάδας με το χρηματικό κόστος συμμετοχής και των δύο ομάδων και μηδενισμός στον συγκεκριμένο αγώνα.

 • Παράπτωμα Π15

Απώλεια ατομικών δελτίων συμμετοχής.

Ποινή: Επανέκδοση των δελτίων με χρηματική επιβάρυνση 20 ευρώ.

 • Παράπτωμα Π16

Κάθε άλλη περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος που δεν έχει προβλεφθεί παραπάνω.

Ποινή: Η ποινή αποφασίζεται κατά περίπτωση από τους εκπροσώπους της διοργάνωσης και ισχύει σε κάθε μετέπειτα επανάληψη του παραπτώματος αυτού από οποιονδήποτε παίκτη ή οποιαδήποτε ομάδα.

9. ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

Παρακάτω ακολουθούν οι χρηματικοί όροι συμμετοχής στους αγώνες του BIG:

 

9.1 Αγώνας

Κάθε αγώνας έχει χρηματική συμμετοχή 70 Ευρώ ανά ομάδα. Με τα χρήματα αυτά καλύπτονται τα έξοδα χρήσης και καθαρισμού του γηπέδου, τα νερά των ομάδων (εμφιαλωμένα μπουκάλια), οι αμοιβές διαιτητών και κριτών, όπως επίσης και η παροχή Α’ Βοηθειών σε περίπτωση τραυματισμού στον αγώνα, οι επικοινωνίες και η ενημέρωση των ομάδων για τα νέα του Τουρνουά (στατιστικές, κατατάξεις κ.α.). Μέσα στις παραπάνω παροχές περιλαμβάνεται επίσης και η χρήση μπαλών προθέρμανσης και αγώνα. Το ποσόν συμμετοχής κάθε αγώνα καταβάλλεται από τις ομάδες πρίν την έναρξή του.

 

9.2 Χρηματική Εγγύηση

Κάθε ομάδα πρέπει κατά την εγγραφή της να καταβάλλει ποσόν εγγύησης 150 Ευρώ. Τα χρήματα αυτά επιστρέφονται στο τέλος του Τουρνουά, εφόσον μια ομάδα αποφασίσει να φύγει από το BIG. Σε περίπτωση που η εγγύηση ή μέρος της έχει αφαιρεθεί λόγω πειθαρχικού παραπτώματος της Παραγράφου 7 η ομάδα που τιμωρείται οφείλει να καταβάλλει εκ νέου την εγγύηση, ή το μέρος που αφαιρέθηκε, την οποία θα λάβει κανονικά στο τέλος της διοργάνωσης σύμφωνα με τα παραπάνω.

 

9.3 Καταστροφές Υλικού – Εγκαταστάσεων

Κάθε ομάδα πρέπει να σέβεται και να διατηρεί το υλικό που θα της διατεθεί καθώς και τις εγκαταστάσεις στην αρχική άριστη κατάστασή τους. Κάθε φθορά ή καταστροφή των ανωτέρω από μια ομάδα θα αποκαθίσταται με χρήση της χρηματικής εγγύησης που καταθέτει κάθε ομάδα στην αρχή του Τουρνουά. Αν το ποσό της αποκατάστασης υπερβαίνει την χρηματική εγγύηση τότε η ομάδα θα κληθεί να συμπληρώσει την διαφορά (βλ. Παράγραφο 7).

 

 9.4 Ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτικά έξοδα – φυσικοθεραπείες

Κατόπιν συνεννόησης ανάμεσα στις ομάδες και την διοργάνωση μπορεί να εξασφαλιστεί σε κάθε ενδιαφερόμενη ομάδα, έναντι ενός λογικού αντιτίμου, ασφαλιστική κάλυψη για τα ιατροφαρμακευτικά έξοδα και τις θεραπείες τραυματισμών που μπορεί να προκύψουν κατά την διάρκεια των αγώνων του BIG. Οι θεραπείες θα μπορούν να γίνουν στον γιατρό/φυσικοθεραπευτή της προτίμησης του κάθε τραυματία. Η επιλογή αυτής της ασφαλιστικής κάλυψης δεν είναι προαπαιτούμενο για την συμμετοχή μιας ομάδας στο BIG. Οι όροι και οι συνθήκες της ασφαλιστικής κάλυψης θα παρουσιαστούν και θα συμφωνηθούν σε χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της διοργάνωσης.

 

9.5 Χρηματικές Ποινές

Στις περιπτώσεις όπου επιβάλλεται χρηματική ποινή σε παίκτη ή ομάδα είναι υποχρεωτική η εξόφλησή της πρίν από την επόμενη συμμετοχή του παίκτη ή της ομάδας σε αγώνα της διοργάνωσης.

10. ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ

Η διοργάνωση του ΒΙG θα επικοινωνήσει και θα συνεργαστεί με όλες τις ομάδες για την κατάρτιση του αγωνιστικού τους προγράμματος. Θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να φτιαχτεί ένα αγωνιστικό πρόγραμμα που θα εξυπηρετεί τις ειδικές επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις όλων των ομάδων. Το ημερολόγιο πρόγραμμα των αγωνιστικών θα ανακοινώνεται ενιαία για όλη την αγωνιστική περίοδο και θα είναι δεσμευτικό για κάθε ομάδα μετά την τελική ανακοίνωσή του (η οποία θα είναι έγκαιρη ώστε όλοι οι αθλητές και οι ομάδες να μπορούν να οργανώσουν τις υποχρεώσεις τους).

Παρ’ όλα αυτά, αν για λόγους ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών κοινωνικών υποχρεώσεων μια ομάδα αδυνατεί να παρουσιάσει τουλάχιστον 5 άτομα στο γήπεδο την ώρα του αγώνα πρέπει να ενημερώσει το λιγότερο μια αγωνιστική νωρίτερα την διοργάνωση. Οι αγώνες που θα αναβληθούν για έναν τέτοιο εξαιρετικό λόγο θα αναπληρωθούν στο τέλος του γύρου στον οποίο ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν. Κάθε ομάδα έχει το δικαίωμα μόνο μιας αναβολής ανά γύρο.

Αναβολή σε αγώνα που γίνεται εξ αναβολής δεν μπορεί να ζητηθεί από καμία ομάδα.

11. ΑΠΟΒΟΛΗ-ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ BIG

Στην περίπτωση που λόγω πειθαρχικού παραπτώματος αποφασιστεί η αποβολή ομάδας από τη διοργάνωση ή σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο μια ομάδα αποσυρθεί τότε η διοργανώτρια αρχή θα αποφασίσει για την αντικατάσταση της ομάδας αυτής με μια από τις επιλαχούσες ή με συνέχιση του πρωταθλήματος/κυπέλλου με λιγότερη ομάδα.

12. ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

Η Ομάδα Διοργάνωσης του BIG διατηρεί την αποκλειστική ευθύνη και το προνόμιο λήψης της τελικής απόφασης για κάθε θέμα που σχετίζεται με την λειτουργία του BIG, είτε αυτό έχει προβλεφθεί στον παρόντα κανονισμό λειτουργίας είτε όχι. Αν και στην διαδικασία λήψης μιας τέτοιας απόφασης μπορεί να συμβουλευτεί τις ομάδες, τους αθλητές, ή κάθε άλλο σχετικό παράγοντα, οι αποφάσεις που θα λαμβάνει θα είναι ανεξάρτητες, δεσμευτικές και υποχρεωτικές για κάθε ομάδα/αθλητή.

Η συμμετοχή οποιασδήποτε ομάδας ή οποιουδήποτε αθλητή στο BIG προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη αποδοχή του κανόνα αυτού.